Skip to main content

At eje et hus eller lejlighed i Sydfrankrig giver først og fremmest let adgang til et fantastisk klima, sol og azurblåt hav, smukke landskaber, charmerende landsbyer, spændende kulturseværdigheder og fantastisk gastronomi. Sydfrankrig rummer mulighed for ferie eller ophold for enhver smag- hele året rundt.

Middelhavskyst med flotte strande, hyggelig landbyidyl i Provence, flotte cykel- eller vandreture i Alperne, eller storbyferie i f.eks. Nice eller Cannes. Det er derfor ikke overraskende, at Sydfrankrig fremstår som et særdeles attraktivt sted at købe feriebolig.

Som i ethvert andet boligkøb skal man naturligvis se sig for, inden man sætter sin underskrift på en købsaftale.

Nedenfor kan du læse mere om de særlige forhold, der gør sig gældende ved køb af feriebolig i Frankrig.

Det er sædvanligt, at en ejendom er sat til salg hos flere forskellige ejendomsmæglere på samme tid. Det kan virke forvirrende og uhensigtsmæssigt, at der er så stor konkurrence mellem ejendomsmæglerne om at få en handel i hus, og i stedet for at skulle kontakte mange forskellige ejendomsmæglere man kan med fordel kontakte enten en bestemt ejendomsmægler eller en advokat, og bede denne om at være « købermægler » således at al kontakt med øvrige ejendomsformidlere alene varetages af én bestemt person.

Den pris, som en ejendom typisk annonceres til hos ejendomsmæglere i Frankrig, er inkl. ejendomsmæglersalær. At det er tilfældet kan ses, når der står FAI (frais d’agence inclus) i forbindelse med den udbudte pris. Ud over den pris skal man som kommende køber påregne at skulle betale et beløb svarende til ca. 8% af købesummen i notar- og tinglysningsudgifter.

Som kommende husejer i Frankrig skal man desuden være opmærksom på, at franske ejendomsmæglere ikke har samme funktion og pligter som en dansk ejendomsmægler. Det gælder både for så vidt angår pligten til juridisk rådgivning og undersøgelsespligt i forhold til ejendommen.

For at undgå at havne i en uforudset situation som kommende køber, kan det derfor anbefales at kontakte en advokat for at få rådgivning, inden man skriver under på nogen dokumenter i en påtænkt handel.

Der er findes desuden ikke egentlige tilstandsrapporter for franske ejendomme. Sælger har pligt til at få udarbejdet en række tekniske undersøgelser (diagnostics), men disse vedrører alene ejendommens el- og gasinstallationer, energiforbrug, om der forefindes asbest, termitter eller bly i ejendommen, samt hvorvidt ejendommen ligger i en naturkatastrofezone. Hvis den ejendom eller lejlighed, man som kommende køber har forelsket sig i, ligger i en ejerforening, vil der ligeledes blive foretaget en opmåling af boligarealet (loi carrez). Hvis der er septiktank på ejendommen skal dennes lovmæssighed undersøges, og sikkerhedskrav til en eventuel pool skal også dokumenteres af sælger.

Som i Danmark vil man som kommende husejer i Frankrig normalt underskrive en købsaftale (compromis de vente) som første handelsdokument. I forbindelse med underskriften heraf skal der tages stilling til, hvorvidt ejendomskøbet skal finansieres med lån, hvem der formelt skal stå som ejer af ejendommen etc.

Hvem der står som formel ejer af ejendommen kan få stor betydning på sigt, se nærmere herom under “Société Civile Immobilière (SCI)“.

Man må forvente, at der går ca. 2-3 måneder fra underskrift af købsaftalen til det endelige skøde kan underskrives. Dette skyldes både, at den franske notar, der har det endelige ansvar for handlens lovmæssighed, skal have tid til at indhente samtlige lovpligtige dokumenter for handlens gennemførelse, men også det forhold, at den kommune, hvori ejendommen er beliggende i langt de fleste tilfælde har forkøbsret til ejendommen. Det betyder, at kommunen i næsten hver eneste handel skal spørges, hvorvidt den ønsker at benytte sin forkøbsret. Det er i langt de fleste tilfælde en formalitet, og kommunen benytter meget sjældent sin forkøbsret, men det tager naturligvis lidt tid at indhente svar fra kommunen.

I Frankrig aftaler man ikke som i Danmark overtagelse af en ejendom eks. pr 1.1. I stedet aftales overtagelsen at finde sted, den dag notar, sælger, køber og/eller deres advokat har mulighed for at mødes på samme tid på notarens kontor for at underskrive handelsdokumenterne. Det kan være besværligt for både sælgere og købere, der ikke er bosiddende i Frankrig, at få kalenderen til at passe med et sådant underskriftsmøde. Vi som advokater kan dog også underskrive dokumenterne med fuldmagt fra enten sælger eller køber.

Vi hjælper dig gennem hele processen fra start til slut af dit boligkøb. Vi hjælper både med gennemgang af købsaftale, tilstandsrapport, generalforsamlingsreferater, varetager al korrespondance med notar i Frankrig og sørger for underskrift af skøde ved fuldmagt her i Danmark. Vi sørger derfor for, at dit boligkøb i Frankrig bliver trygt og meget lettere.

Læs også mere om arveretlige forhold i Frankrig under ”Franske arveforhold”.

Har du spørgsmål om køb af feriebolig i Frankrig, er du velkommen til at kontakte:
Anne Mie Lund
Partner
Anne Mie Lund
Email: aml@dklaw.dk
Tlf: +45 33 13 69 20
www.dklaw.dk

Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine
Advokatkontoret Fabritius Tengnagel & Heine
Amaliegade 4A, 2. sal - 1256 København K
Tlf.: (+45) 33 13 69 20 - CVR: 27 10 31 11
www.dklaw.dk